Dr. Cser-Palkovics András

Székesfehérvár

Székesfehérvári városvezetőnek lenni nagy büszkeség, de a nemzet történelmi fővárosának ügyeit igazgatni ugyanakkor komoly felelősség is! Hiszen ehhez a városhoz nem csupán az itt élők kötődnek, hanem történelmük, lelkük, nemzettudatuk egy-egy darabkájával az összes többi magyar is, határokon innen és túl.
Amikor tehát döntenem kell a város – és lakóinak – életét befolyásoló kérdésekben, fel kell tennem a kérdést, hogy a ma Fehérvára mellett a volt koronázóvárost, királyi székhelyet is méltón szolgálja-e az a döntés? Pártolni a modernizációt, de megtartani a múlt emlékeit, hagyományait, ez tehát a feladatom. Nem könnyű feladat, de megtiszteltetés, hogy ezt végezhetem.

Politika

A politika maga a közélet. Aki pedig hivatásszerűen foglalkozik a közélet alakításával, az a politikus, a közösség szolgálója.
Tudom, erre a „szolgáló” szóra sokan elhúzzák az orrukat, „hja, szolgáló, persze!” mondják, és én csak a magam nevében mondhatom: igen, szolgálat. Esetemben örömmel végzett szolgálat, hiszen a fehérváriak szeretett, mi több, rajongott városom irányítását bízták rám, de szolgálat! Óriási felelősséggel, nagyon kevés szabadidővel és magánélettel, ugyanakkor hatalmas örömökkel és sikerekkel! Nem szakma, megélhetés, hanem hivatás.

Mérföldkövek

Családom egyetlen párttagja én vagyok, talán mert igazán komolyan vettem azt, amit nagyszüleimtől és szüleimtől mindig is tanultam: az embernek tisztában kell lennie a világ dolgaival, és foglalkoznia is kell velük legalább annyiban, hogy véleménye legyen róluk, mégpedig kellő tudással és információval... Én ezzel a családi háttérrel léptem be a Fideszbe még 1989 decemberében.
A Városházán édesapámat követtem, aki több cikluson keresztül képviselte a Vízivárosban élőket a közgyűlésben. Megtisztelő volt az Ő nyomába lépnem ebben a munkában.
Sokat tanultam 2006 és 2010 között az országos politikában is, jó csapatban dolgozhattam. Ebben az időszakban sok olyan kapcsolatra tettem szert, amelyek most sokat segítenek a város fejlesztésében, ügyeinek előrevitelében.
2010 után nehéz volt és sok munkát jelentett egyszerre polgármesterként és országgyűlési képviselőként is dolgoznom, de nagyszerű dolog is volt egy időben kormánypárti szereplőként venni részt Magyarország megújításában, közben pedig polgármesterként Fehérvár fejlesztéséért dolgozni.

Polgármester

Nekem Fehérvár valóban a szívügyem, ezért is szeretném folytatni a polgármesteri munkát. Meggyőződéssel vallom, hogy Székesfehérvárt mind történelmi múltja, mind a jelenben is kiemelkedő adottságai országos figyelemre teszik méltóvá, és komoly fejlődési lehetőségeket kínálnak neki.
Ahhoz, hogy mindezt maximálisan kiaknázhassuk, Székesfehérvár közösségként történő fejlődése a legfontosabb érték. Úgy érzem, hogy városunk ma egységesebb, polgáraiban több a lokálpatrióta büszkeség és az összetartás, mint amennyi 2010-ben volt. Különösen fontosnak tartom ebből a szempontból a Szent István Emlékévet, amelyhez szerencsére nagyon sokan csatlakoztak. A fehérvári emberek bebizonyították, hogy mennyire fontos számukra az otthonuk, a városuk.
A következő esztendőkben három fő területen szeretném, ha előre tudnánk lépni:
Folytatni kell a közösségépítést.
Székesfehérvárt - versenyképességét tovább erősítve - ismét fel kell helyeznünk Közép-Európa nemzetközi térképére.
Végül – de nem utolsósorban, hiszen mindezeknek ez a végső célja – szeretném, ha minden városrész és minden várost építő társadalmi csoport úgy érezné, hogy neki is volt, van lehetősége a fejlődésre, és minden fehérvári úgy gondolná, hogy javult a város által kínált életminősége.